Herbal tea online uk

Aromat porannej kawy jest uzależniony zwłaszcza od metody jej palenia, przygotowania, a szczególnie od sposobu wykorzystanych ziaren kawy. Kawowiec jest drzewem, które w podstawowych założeniach, osiąga wysokość 15 metrów. Na świecie spotkać możemy więcej niż 60 gatunków kawowca, jednak aktualnie prym wiedzie Arabika i Robusta. Arabica to jeden z najpopularniejszych ziaren kawy, który obejmuje 70% rynku. Jej ziarna są długie, z kolei w środku znajduje się specyficzny szew tworzący literę „s”. Kofeina zaparzona z ziaren Arabika jest delikatna i smakowita, jak i ma niską zawartością kofeiny, która waha się między 0,9 a 1,7%. Ze względu na szczególne warunki pogodowe, arabika uprawiana jest najczęściej w Kolumbii, Indiach, a także na Jawie, Sumatrze i Karaibach. Ziarna kawy Robusty są niemal na każdej sklepowej półce. Podstawową różnicę stanowi wyższa zawartość kofeiny. Ten rodzaj ziaren kawy został odkryty dopiero w XIX wieku i uwagę plantatorów zwrócił przede wszystkim fakt, iż drzewa z tego rodzaju są znacznie bardziej odporne na warunki klimatyczne, a także owocują częściej niż Arabika. Ziarna Robusty są okrągłe i posiadają prosty szew. Robusta jest o wiele łatwiejsza w hodowli. Rośnie na nawet w regionach strefy międzyzwrotnikowej. Olbrzymie plantacje tej kawy są w Wietnamie, Brazylii, Ugandzie i Kamerunie. Ta odmiana ma po 22 chromosomy w każdej komórce dlatego się ją hoduje. Może tez być bardziej uodporniona na szkodniki i drobnoustroje chorobotwórcze. Smak tego rodzaju kawy jest bardzo delikatny, ostrzejszy, wyczuwalnie gorzki. Zawiera też znacznie więcej kofeiny niż odmiana arabiki, dlatego ma silniejsze właściwości stawiające na nogi.
Źródło: Order coffee online uk